رصدخانه جنوبی اروپا، تصویر تعاملی 1.6 گیگاپیکسلی از یکی از نزدیکترین کهکشانهای همسایه راه شیری ارائه داده است.
به نقل از گیزمگ، این نمای 43 هزار و 223 در 38 هزار و 236 پیکسلی، از کهکشان «ابر ماژلانی کوچک» (SMC) گرفته شده است. فاصله این جرم کیهانی از زمین فقط 200 هزار سال نوری گزارش شده و چنین فاصلهای یک دوازدهم فاصله کهکشان آندرومدا از زمین است.
این امر ابر ماژلانی کوچک را به یک هدف تحقیقاتی عالی جهت ارتقای درک دانشمندان از کهکشانهای بیگانه تبدیل میکند.
همانطور که از نام آن بر میآید، این کهکشان بزرگ نیست و بر خلاف کهکشان راه شیری به طور کامل شکل نگرفته است. در واقع جرم کیهانی مزبور، با عرض 15 هزار سال نوری، کهکشانی کوتوله به شمار میآید و ظاهر غیرمعمول آن به دلیل کشش گرانشی پیچیده بین این جرم، کهکشان راه شیری و دوقلوی همسایه آن یعنی «ابر ماژلانی بزرگ» است.
به دلیل وجود ابرهای متراکم غبار بین ستارهها، تلاشها برای تصویربرداری از ابرهای کوچک و بزرگ ماژلانی با استفاده از تلسکوپهای نوری ناکام مانده بودند. این غبارها پرتو طیف نوری مرئی را جذب یا پخش میکنند. این پدیده، «انقراض غباری» نام دارد.
با این حال، منجمان توانستند با بهرهگیری از طیف مادون قرمز، آن سوی پرده غباری را ببینند. نور مادون قرمز در مقایسه با نور مرئی، دارای طول موج طولانیتری است و این ویژگی امکان عبور آن از میان ابرهای کیهانی و همچنین اجتناب از انقراض غباری را میدهد.
مگاتصویر جدید، نتیجه تلاشهای دانشمندان در پروژه «مطالعه ماژلانی ویستا» (VMS) است که هدف آن ایجاد نقشهای سه بعدی از ابرهای ماژلانی کوچک و بزرگ و همچنین درک بهتر تاریخ شکلگیری ستارگان و اجرام کیهانی است که این کهکشانهای دوقلو را شکل دادهاند.